Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Buigpunt van grafiek

Ik moet met Maple een de coordinaten van een buigpunt vinden, maar weet niet goed hoe dat moet.
Van de functie : f(x)= lnČ(x) - 2ln(x),
Ik heb dat de tweede afgeleide eČ is maar hoe moet het verder.
Zou wel wat hulp kunnen gebruiken...

ilse
Student universiteit - maandag 5 december 2005

Antwoord

Je hebt dus gevonden dat de tweede afgeleide van f een nulpunt heeft voor x=e2 en je vermoedt dus een buigpunt met x-coordinaat e2.
Eventueel controleer je met een plot of het inderdaad een buigpunt is.
Zo ja, dan is het enige dat je nog te doen staat de y-coordinaat van dit buigpunt te berekenen
Ik neem aan dat je de functie f(x) hebt gedefinieerd. De y-coordinaat van het buigpunt is dan f(e2).
Overigens:
f(e2)=ln2(e2)-2ln(e2)=(2)2-2*2=0 (kan je ook wel uit het hoofd, immers ln(e2)=2)

hk
maandag 5 december 2005

©2001-2024 WisFaq