Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadraatafsplitsen bij de formule om de top van een parabool te vinden

Hoe kan je door middel van kwadraatafsplitsen van ax2+bx+c komen tot de formule om de top van een parabool te berekenen (-b/2a?

Ik weet al hoe je bij de ABC-formule het kwadraat kan afsplitsen. Namelijk:
ax2+bx+c=0
4a2x2+4abx+4ac=0
4a2x2+4abx+b2=b2-4ac
(2ax+b)2=b2-4ac
2ax+b=±Öb2-4ac
x=-b±Öb2-4ac/2a

Ook weet ik dat je voor de formule om de x-coördinaten van de top te berekenen er dus alleen voor moet zorgen dat je b2-4ac 'kwijtraakt'. Maar hoe doe je dit. Je mag ze toch niet zomaar weglaten?

Arne v
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 december 2005

Antwoord

q42029img1.gif

Klaar! Want de top is dan q42029img2.gif.

Zie ook Wat is kwadraatafsplitsen? en De coördinaten van de top berekenen.

WvR
maandag 5 december 2005

©2001-2025 WisFaq