Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn aan een parabool

Gegeven zijn de parabool y2=8x en het punt (2,-4)
Bereken nu de raaklijn. (dus analythisch)
Ik ken dus enkel de raaklijn voor de algemene vorm
Omdat deze parabool niet tot de vorm y= x2/(2a) behoort , ga ik deze omvormen : dan krijg ik x2/8 = y
Mag deze laatste stap zomaar ?

En dan de algemene raaklijn voor een parabool :
y + yq = xqx/a

bekom ik y = x/8 +4

Is deze methode correct ? OF bestaan er directere methoden voor parabolen van y2=2ax

Thierr
Student universiteit België - zondag 4 december 2005

Antwoord

Ik weet niet wat je allemaal doet, maar 't klopt niet. y=1/8x+4 is in ieder geval niet de raaklijn in het punt (2,-4). Dit kan je wel zien in de tekening:

q42013img1.gif

Het probleem? Volgens mij is er iets mis met het 'omvormen' en nee die stap mag dus niet zomaar! Uiteraard kan je de rol van 'x' en 'y' (in dit geval) verwisselen en dan doen wat je altijd al deed...

Aan de andere kant.. de volgende keer staat er iets als y2=3x3+6 met de vraag naar de raaklijn in (1,3) en dan zit je...

Zelf zou ik kiezen voor deze aanpak. Een impliciete functie kan worden opgevat als een niveaukromme van een functie van twee variabelen.

q42013img2.gif

In dat geval rolt het antwoord er zo uit en zou je met 'de raaklijn van y2=3x3+6 in (1,3)' ook geen problemen meer mogen hebben.

WvR
dinsdag 6 december 2005

©2001-2024 WisFaq