Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen met haakjes en breuken

Beste meneer/mevrouw,

Hoe los je vergelijkingen met haakjes en breuken op?
Paar voorbeeldjes:
1/2x-1/3=1/3(x-2)

11/3x-1/2x=[1/6](x-12)

1/3(x-1)=1/4(x-2)

Groetjes en alvast bedankt Linda

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 4 december 2005

Antwoord

Je werkt de breuken weg door links en rechts met een geschikt gekozen getal te vermenigvuldigen.
1)
1/2x-1/3=1/3(x-2): vermenigvuldig links en rechts met 6 en je krijgt:
3x-2=2(x-2), werk nu de haakjes weg:
3x-2=2x-4.
....
2)Ook links en rechts vermenigvuldigen met 6 en je krijgt:
4x-3=x-2
....
3)
Links en rechts vermenigvuldigen met 12:
4(x-1)=3(x-2)
Haakjes wegwerken:
4x-4=3x-6
....

hk
zondag 4 december 2005

©2001-2024 WisFaq