Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

Hoe moet je dit oplossen als er twee breuken voor de gelijkteken staan en er achter ook?? Zoals dit:
x-2     12-x     5x-36
--- - ---- = ----- - 1
3 2 4

Iris
Iets anders - zondag 1 september 2002

Antwoord


Je kunt de vergelijking met 12 vermenigvuldigen om de vervelende breuken kwijt te raken.
(met 12 vermenigvuldingen omdat 12 deelbaar is door 3, 2 en 4)

Je krijgt dan:
4(x-2) - 6(12-x) = 3(5x-36) - 12

Na haakjes verdrijven en samenvoegen krijg je dan
4x-8-72+6x = 15x-108-12
-5x-80=-120
-5x=-40
dus x=8

MMT
zondag 1 september 2002

©2001-2024 WisFaq