Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermvergelijkingen

ik heb een opgave waar ik niet wijs uit geraak. Ik ben niet goed in wiskunde en kan wel een beetje hulp gebruiken. 4x4-5x2+1=0 Een heel simpele oefening dat weet ik wel maar ik snap er echt niets van kan iemand me een kleine uitleg geven over hoe ik dit het best aanpak zodat ik verder kan gaan met deze vergelijkingen.

dank je.

Cassie
3de graad ASO - woensdag 30 november 2005

Antwoord

Als je zo naar de vergelijking kijkt dan lijkt het op een viergraads vergelijking en een vierdegraads vergelijking oplossen is meestal geen kleinigheid... maar schijnt bedriegt! Eigenlijk staat er iets als:

4y2-5y+1=0 tenminst... als je y=x2 zou zijn... maar dan doen we dat toch gewoon? Ik neem aan dat 4y2-5y+1=0 wel op kan lossen...

[DOE!]

Je krijgt als het goed is twee oplossingen:

y=1/4 of y=1

Maar y=x2, dus...

x2=1/4 of x2=1

Oplossen en je bent er... Ik geloof dat dit soort vergelijkingen zelfs wel 'bikwadratische' vergelijkingen worden genoemd, maar ja 'what's in the name?'. Succes er mee...

WvR
woensdag 30 november 2005

©2001-2024 WisFaq