Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen oplossen

Hoi!

Gevraagd is:
Toon aan dat y= c1 * ex + c2 * e(2x) + x een algemen oplossing is van de differentiaalvgl. d2y/dx2 - 3 (dy/dx) + 2y = 2x-3

Ik dacht:

f'(x) = c1 * ex + 2 * c2 * e(2x)

f''(x) = c1 * ex + 4 * c2 * e(2x)

c1 * ex + 4 * c2 * e(2x) + 6 * c2 * e(2x) + 2y - 2x + 3 = 0

Maar dit komt dan niet 0=0 uit, dus waar zit dan de fout?

Elke
3de graad ASO - woensdag 30 november 2005

Antwoord

Beste Elke,

Voor zover ik kan zien ben je wel heel wat vergeten. Om te beginnen staat er nog een y in je vergelijking, maar die moet je natuurlijk vervangen. De DV ziet er als volgt uit: y" - 3y' + 2y = 2x - 3.

Hierin moet je wel y, y' als y" vervangen. Die y is gegeven en y' en y" heb je berekend. Dat allemaal invullen, letten op de coëfficiënten, dan vereenvoudigen.

mvg,
Tom

td
woensdag 30 november 2005

©2001-2025 WisFaq