Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen

Ik moet een formule zien te krijgen die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- afhankelijke variabele: Y
- twee onafhankelijke variabelen: M, C
- Als M>0 & (M-C)>0; dan Y1
- Als M>0 & (M-C)<0; dan 0Y1
- Als M<0 & (M-C)<0; dan Y-1
- Als M<0 & (M-C)>0; dan -1Y0

Kan iemand alsjeblieft zo'n formule opstellen?

Alvast heel erg bedankt!

Martin
Iets anders - donderdag 29 augustus 2002

Antwoord

Beste Martin,

Als eerste zie je dat M en Y hetzelfde teken hebben. Verder ben je eigenlijk alleen maar geinteresseerd in het teken van M en M-C en niet in de waarde. Dan kom je al snel op iets met een getal delen door de absolute waarde van dat getal.

Met een beetje gepuzzel kom ik dan op de volgende formule die werkt:

M/|M|+½·(M-C)/|M-C|

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. De ½ kan bijvoorbeeld vervangen worden door elk willekeurig getal tussen 0 en 1

Nog even kijken of het klopt:
- Als M0 & (M-C)0; dan Y = 1+½ dus Y1
- Als M0 & (M-C)0; dan Y = 1-½ dus 0Y1
- Als M0 & (M-C)0; dan Y = -1-½ dus Y-1
- Als M0 & (M-C)0; dan Y = -1+½ dus -1Y0

gm
vrijdag 30 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq