Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transformaties

Hallo,

Ik heb de formule f(x)=x2

De opgave is:

Op de grafiek van f wordt de vermenigvuldiging ten opzichte van de x-as met factor 1/4 toegepast.

Welke vermenigvuldiging ten opzichte van de y-as heeft hetzelfde resultaat?

Ik weet niet hoe ik op het antwoord 2 of -2 kan komen :(.

En als het andersom wordt gevraagd dus op de grafiek van f wordt de vermenigvuldiging ten opzichte van de y-as met factor 1/3 toegepast welke vermenigvuldiging ten opzichte van de x-as heeft hetzelfde resultaat.

Dank u wel

Tsunki
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 november 2005

Antwoord

Vermenigvuldigen van f(x)=x2 t.o.v. de x-as met een factor 1/4 geeft:
g(x)=1/4·x2

Vermenigvuldigen van f(x)=x2 t.o.v. de y-as met een factor a geeft:
h(x)=(1/ax)2=(1/a)2·x2

Er geldt: 1/4x2=(1/a)2·x2. Rara wat is a2?

Idem voor die andere maar dan andersom...

WvR
maandag 28 november 2005

©2001-2024 WisFaq