Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met breuken

Wat moet je doen met de - voor de breukstreep?? Moet je er iets meedoen?? Hoe los je dat dan op?

-14-x-5
3
= x-3

Ise
Iets anders - donderdag 29 augustus 2002

Antwoord

Hoi Iris!

Jazeker moet je iets doen met die "-"! Dat min-teken betekent dat je de breuk (x-5)/3 van min 14 af moet trekken. Je kunt de vergelijking het makkelijkst oplossen door de breuk weg te vermenigvuldigen. Kijk maar wat er gebeurt als je de hele vergelijking met 3 vermenigvuldigd:

q4184img1.gif


Dus je vergelijking lost op naar x = -7.
Even testen door in te vullen:

-14 - (-7-5)/3 = -14 - (-4) = -10
-7 - 3 = -10

Ja, het klopt dus!

Groetjes,

Martin

mschapen
donderdag 29 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq