Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen oplossen

Hoi!

Gevraagd is om op te lossen:

d2y/dx2 - 12 dy/dx - 45y = 0 met bijkomende voorwaarden f(0)=-13 en f'(0)=111

De bijkomende voorwaarden zijn nodig om c1 en c2 te kunnen bepalen, maar hoe los ik de differentiaalvgl eerst algemeen op?

grtz

Elke
3de graad ASO - zaterdag 26 november 2005

Antwoord

Beste Elke,

Om de oplossing van deze homogene DV te vinden lossen we eerst de karakteristieke vergelijking op. Dit houdt in dat we een gewone rationale vergelijking opstellen waarvan de machten van de onbekende overeenkomen met de orde van de afgeleide in de DV. Hier is die karakteristieke vergelijking:

k2 - 12k - 45 = 0

Dit geeft (hier) twee reële oplossingen k1 en k2, de algemene oplossing wordt dan gegeven door: y = c1ek1x + c2ek2x waarbij de c's de onbekende constanten zijn. Deze kan je bepalen door de voorwaarden in te vullen.

mvg,
Tom

td
zaterdag 26 november 2005

©2001-2024 WisFaq