Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Hoe los je het volgende op:

((4x)/(x+1))+(4*ln[x+1])=0

Bert-J
Student universiteit - donderdag 24 november 2005

Antwoord

Beste Bert-Jan,

In het algemeen zullen vergelijkingen van deze vorm, die een rationale functie mengen met een logaritmische, niet algebraïsch op te lossen zijn. Je kan je dan beroepen op numerieke benaderingen, de afzonderlijke functies plotten en de snijpunten aflezen etc.

Wat je hier eventueel kan doen is ontbinden en dan 'op zicht' even redeneren:

(4x/(x+1))+(4*ln(x+1)) = 0
4/(x+1)(x+(x+1)ln(x+1)) = 0

Omdat x = -1 geen oplossing is kan die factor geschrapt worden, we houden over:

x+(x+1)ln(x+1) = 0

Nu kan het soms nuttig zijn enkele bijzondere punten na te gaan, zoals x = -1 (maar die hadden we al geschrapt), x = 0 of x = 1. In x = 0 krijg je ln(1) en dat geeft 0. Het maakt dan niet uit dat de factor ervoor verschillend van 0 blijft, dankzij het feit dat de extra term ook 0 wordt vinden we dus een oplossing.

Dit had je misschien ook aan de opgave kunnen zijn, als je de functies y = 4x/(x+1) beschouwt en y = 4ln(x+1) dan bereikt de eerste een nulpunt voor x = 0, de tweede wordt dan 4ln(1) en dat is ook 0.

Opmerking: dit de enige oplossing.

mvg,
Tom

td
vrijdag 25 november 2005

©2001-2024 WisFaq