Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule van newton

Hallo ik ben vergeten hoe de formule van newton werkt. Kan iemand uitleg geven?
groetjes

ann
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 augustus 2002

Antwoord

DE beroemde formule van Newton is:

F = m.a

eigenlijk zijn F en a vectoren dus moet er een pijltje boven deze twee letters. Soms worden ze ook vet-gedrukt ten teken dat het een vector betreft:

F = m.a

Deze formule geeft het verband tussen kracht (F), massa (m) en versnelling (a).

Wanneer je op een voorwerp een kracht uitoefent (bijv. duwen tegen een kar) dan zal als resultaat dit voorwerp gaan versnellen.
Is nou bijvoorbeeld de kracht die je uitoefent bekend, en de massa van het voorwerp, dan kun je dus met deze formule de versnelling berekenen die het voorwerp zal krijgen.

het voorwerp versnelt in dezelfde richting als waarin het de kracht ondervindt. Als je horizontaal tegen een kar duwt, zal de kar natuurlijk niet omhoog gaan, maar in dezelfde richting bewegen als waarin jij duwt. Vandaar dat F en a vectoren zijn. Vectoren zijn grootheden die bovendien een RICHTING hebben.

OP deze manier is de formule van Newton, F=m.a, heel simplistisch uitgelegd. maar er zitten nog best wat addertjes onder het gras, dus met alleen deze korte uitleg kun je 'de oorlog niet winnen'.

Zie je natuurkundeboek voor nadere uitleg en voorbeeldopgaven.

groeten,
martijn

mg
zaterdag 7 september 2002

©2001-2024 WisFaq