Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omzetsnelheid

Op jullie site stond reeds een vraag betreffende omzetsnelheid, maar ik heb het idee, dat er bij mijn opgave 1 bekende ontbreekt en namelijk kostprijs (prijs per stuk).

Opgave is:

Van een onderneming is over een bepaald jaar het volgende bekend: de omzet is € 1.200.000,- exclusief de omzet belasting. De brutowinst bedraagt 40% van de verkoopprijs. De voorraad was op 1-jan € 40.000,- op 1-juli € 80.000,- en op 31-dec € 20.000,-.
Wat is de omzetsnelheid van de gemiddelde voorraad (in 2 decimalen nauwkeurig)?

---
Het antwoord zou 13,10 moeten zijn.
---
Maar hoe ik ook reken ik kom niet op dit antwoord uit.

Neem ik misschien de verkeerde gemiddelde voorraad. Naar mijn mening 18.3331/3
Ofwel ((40.000 + 80.000)/6 maanden) + ((80.000 + 20.000)/6 maanden) de som hiervan delen door 2.

Maar nogmaals ik denk persoonlijk dat er een bekende ontbreekt, misschien dat jullie hem wel kunnen berekenen.

Alvast bedankt voor de moeite.

Glenn
Leerling mbo - woensdag 23 november 2005

Antwoord

Voor de omzetsnelheid heb je niets anders nodig dan de (inkoopwaarde van de)omzet en de gemiddelde voorraad.
De formule is inkoopwaarde vd omzet/gem. voorraad.
De inkoopwaarde omzet = 1.200.000·0,6= 720.000

De gem voorraad is de som van de halfjaargemiddelden gedeeld door twee:
(40.000+80.000)/2= 60.000
(80.000+20.000)/2= 50.000
110.000/2= 55.000
2e manier: (0,5 · 40.000 + 80.000 + 0,5 · 20.000)/2= 55.000

omzetsnelheid 720.000/55.000= 13,09

vr groet

pl
woensdag 23 november 2005

©2001-2024 WisFaq