Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hellingshoek

Wat is de hellingshoek in graden en procenten van de volgende helling?

de helling is 9 mtr lang en klimt van 0 naar een hoogte van 1,2 mtr.
Hoe kan ik dit op eenvoudige wijze in de toekomst zelf berekenen?

Hans v
Iets anders - woensdag 28 augustus 2002

Antwoord

Hoi Hans,

Even een aanname: ik ga ervan uit dat je de 9m bedoelt als "langs de helling gemeten". Dat is namelijk niet helemaal duidelijk uit je vraag.

Om het in graden uit te rekenen zul je in dit geval de sinus moeten gebruiken: je hebt de overstaande (1,2m) en de schuine zijde (9m). Als je die op elkaar deelt, krijg je de sinus van de hoek. Met een rekenmachine kun je dan de hoek in graden bepalen. sin(hoek) = (1,2/9), jouw hoek is dan 7,7%

Een helling in procenten is gedefinieerd als "het aantal meters stijging over een horizontale lengte van 100 meter".

Maar die 9 meter is niet de horizontale lengte! Die kun je uitrekenen met Pythagoras: (92-1,22) = 8,92m. Als jouw helling dus horizontaal gemeten dus 100m lang was geweest, dan had hij (100/8,92) * 1,2 = 11,2 meter gestegen. En dat is dan gelijk het percentage, 11,2% dus!

Groeten, Martin

mschapen
woensdag 28 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq