Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen

hoii!!!!

De gemiddelde Nederlander vanaf 19 jaar was in 1990 nog 1,63 meter. In 1996 was zijn lengte toegenomen tot 1,75 meter.

Geef de formule van de lengte L in cm van de gemiddelde Nederlander. t = tijd in jaren , neem hierbij t=0 in 1990.

L=1/8t+163
waarom niet L=6t+163
hij groeit toch 6 cm per jaar?

Deliki
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 22 november 2005

Antwoord

Hallo,

Ik begrijp dus dat je op zoek bent naar een lineair verband.

Wel even opletten, we beschouwen een tijdsperiode van 6 jaar maar in die 6 jaar groeide de Nederlander 175cm - 163cm = 12cm. Met andere woorden, hij groeide in die periode gemiddeld 2cm/jaar.

We hebben dus dat L = 2t + 163. Inderdaad, voor t = 0 (dus in 1990) levert dit L = 163cm en voor t = 6 (dus in 1990 + 6 = 1996) geeft dit L = 163cm + 12cm = 175cm.

De vergelijking die je eerst gaf klopt dus niet, test maar voor het jaar 1996!

Verder misschien wel even opmerken dat de lengte van de Nederlander natuurlijk onmogelijk lineair zal blijven toenemen

mvg,
Tom

td
dinsdag 22 november 2005

©2001-2024 WisFaq