Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Domein en bereik

Hallo.. ik kom er maar niet uit..

f(x)= -x2+6x+3
maximum is bij de domeinen [-1,6] & [0,5] & [2,4]
(3,12) en in het bereik komt dat ook voor... maar bij domein [4,8] is het bereik van f opeens [-13,11]
en neem je niet de 4 maar de 8 om het laagste punt te berekenen.. ik vraag me af; waarom geen 12 maar 11? en waarom f(8)= -13 i.p.v. f(4)=x ?

Heeeeeeeeel erg bedankt.. ;)

Aletta
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 22 november 2005

Antwoord

Zie onderstaand plaatje:
q41726img1.gif
Op de x-as is in groen het domein [4;8] getekend.
Het gedeelte van de grafiek dat bij dit domein hoort is gekleurd.
De top (3,12) hoort niet bij het gekleurde deel van de grafiek!
Het hoogste punt dat is gekleurd is het punt (4,11), het laagste punt dat is gekleurd is het punt (8,-13)
Met stippellijntjes is aangegeven welke getallen op de y-as horen bij het gekleurde deel van de grafiek. Dat zijn dus de getallen van -13 tot 11.
Dus het bereik is [-13,11]

hk
dinsdag 22 november 2005

©2001-2024 WisFaq