Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Concentratie medicijn

hoiii.. wilt u mij helpen met deze som?

Ik heb een formule
C = -0.0004t3+0.04t2+0.28t
met concentratie C in mg/liter
met t tijd in minuten.

ik moet de grafiek plotten, de concentratie na bijvoorbeeld 15 minuten kan ik berekenen, maar als er gevraagd wordt 'gedurende hoeveel min. is de concentratie meer dan 50 mg/liter?' Dan begrijp ik het niet meer.. moet je dat aflezen van de GR of berekenen? Zo ja, hoe kan je dat het beste doen?

Hoeveel minuten na het innemen van het medicijn is de concentratie maximaal?
--- moet je hier bij vergelijking maken en oplossen? Maar dat kan toch niet bij deze vraag?
Ik vind het raar...
Kunt u beetje uitleggen ?
Heeeeel erg bedankt... & de groeten...

Deliki
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 november 2005

Antwoord

Het oplossen van een vergelijking met zo'n derdemacht is meestal niet zo handig, dus ik denk dat het bedoeling is dat je grafiek plot op je GR en dan afleest waar C=50.

Y1=-0.0004x^3+0.04x^2+0.28x
Y2=50

Het probleem is dan welk 'WINDOW' je moet kiezen, dat is vaak een kwestie van proberen en nadenken...

Als je de twee grafieken tekent kan je met 'INTERSECT' de snijpunten bepalen. Dat heb je vast al eens eerder gedaan... kortom, samengevat:

q41702img1.gif

Zou dat lukken zo?

WvR
maandag 21 november 2005

©2001-2024 WisFaq