Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelbaarheid en grootste gemene deler

Ik heb een vraag. Ik moet bewijzen dat als a|b en a|c dan a|ggd(b,c).
Nu heb ik het zo proberen de bewijzen maar ik heb sterk het gevoel dat ik wat over het hoofd gezien heb en/of ik niet volledig genoeg ben(of gewoonweg fout). Dus graag feedback gewenst.

Bewijs: Als a|b en a|c dan a|ggd(b,c)
dan b=n·a +0
en c=m·a +0
Neem nu bc
Dan b=a·c + 0
dus b=a·(m·a +0)=a·a·m +0
dus r=0 en dus a|ggd(b,c)

Nu weet ik niet of dit een geldig bewijs dus mocht er een betere methode zijn geef me een hint of iets dergelijks :)

Bij voorbaat dank.
Melchior.


Melchi
Student universiteit - maandag 21 november 2005

Antwoord

dag Melchior,

Dit is helaas geen goed bewijs.
De fout zit in de regel: b=a·c + 0
Dit hoeft helemaal niet waar te zijn.
Neem bijvoorbeeld: a = 2, b = 10, c = 6
Bovendien kan ik je conclusie in je laatste regel niet volgen.
Volgens mij is de stelling die je moet bewijzen zo ongeveer de definitie van ggd. Kijk naar de priemfactorontbindingen van b en c.
succes,

Anneke
maandag 21 november 2005

 Re: Deelbaarheid en grootste gemene deler 

©2001-2024 WisFaq