Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking raaklijn

Ik ben hard aan het studeren voor een proefwerk, en ik loop vast met een opdracht waar gevraagd word:

Ik doe de opdracht volgens de stappen zoals ik die hier op deze site heb kunnen vinden:

Gegeven is de functie f(X)=0,5X3-2X2+2
a - Op de grafiek van f ligt het punt A met xA=4.
Stel algebraisch de vergelijking op van de raaklijn k in het punt A

Ik ga te werk zoals op deze site beschreven stond:

# Bepaal de y-coördinaat van P. Vul de x-coördinaat in het #functievoorschrift van f in.

dus: f(4)= 0,5*43-2*42+2 = 2
raaklijn k gaat dus door punt (4,2)

# Bepaalde afgeleide f' van f.

f'(x)= 1.5X2-4X

# Vul de x-coördinaat van P in de afgeleide in. Dit levert #je de helling a in het punt P.

f'(4)= 1.5*42-4*4 = 8

# Vul deze a in de algemene vergelijking voor een recht lijn #in, dus y=ax+b, waarbij je de waarde van a kent.

dus y=8X+b

# Vul de coördinaten van P in de vergelijking van de lijn #in. Daarmee kan je de waarde van b bepalen.

dus 2 = 8*4 +b dus 2=8*4 + -30

# Klaar. De vergelijking van de raaklijn is y=ax+b, waarbij #je de waarden van a en b kent.

De vergelijking is dus bij mijn opgave 8X-30

En volgens mij klopt dit niet wanneer ik de grafieken ga plotten op mijn GR

Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik verkeerd doe want ik kom er dus echt niet uit!

Alex d
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 november 2005

Antwoord

Ik ben bang dat ik je moet teleurstellen. Je berekening is goed, dus 't is maar wie je denkt dat er gelijk heeft: je eigen verstand of dat stomme apparaat...

q41651img1.gif

Ik denk dat het wel goed komt met je proefwerk...

WvR
zaterdag 19 november 2005

©2001-2024 WisFaq