Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cumulatieve percentages

Hoi!
In mijn wiskunde boek wordt een tabel gegeven met 'de hoogten van maisplanten', dit gebeurt op de volgende manier
(6,5 - < 7,5) 1
(7,5 - < 8,5) 3
etc. etc.

nu is de vraag hierbij of ik een tabel van de 'cumulatieve percentages wil maken'. Ik heb een grafische rekenmachine en begrijp dat je daar iets moet invullen in L1, L2 etc.

Zou u/je me kunnen uitleggen hoe ik dit moet doen? Het boek geeft alleen uitleg over cumulatieve frequenties e.d. en ik kom er echt niet uit!

alvast bedankt!

Lisa

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 augustus 2002

Antwoord

Beste Lisa,

Op de TI-83 doe je dat als volgt:

In lijst L1 zet je de hoogtes van de maisplantjes (de klassemiddens of de rechter klassegrenzen).
In lijst L2 zet je de bijbehorende frequenties.

We gaan nu eerst een lijst met relatieve frequenties maken (dus een lijst met frequenties in procenten).
Ga hiervoor met je cursor bovenin lijst L3 staan, zodat het blokje op L3 staat.
Onderin het scherm staat nu L3=.
Voer hier nu in: L2/sum(L2)*100.
Let op:
'L2' krijg je via 2nd 2.
'sum(' vind je via LIST (2nd STAT), in menu MATH keuze 5.

q4161img1.gif

Druk op ENTER en in lijst L3 staan nu de percentages.

Nu gaan we een lijst met de cumulatieve percentages maken.
Ga hiervoor bovenin lijst L4 staan en voer hier in:
L4=cumSum(L3).
Let op:
'L3' krijg je via 2nd 3.
'cumSum(' vind je via LIST, in menu OPS keuze 6.

q4161img2.gif

Druk op ENTER en in lijst L4 staan nu de cumulatieve percentages.

NB: Je had ook in één keer een lijst met cumulatieve percentages kunnen maken.
Hiervoor voer je bij L3 in:
L3=cumSum(L2/sum(L2)*100).

Groeten,Willem Hoekstra

wh
woensdag 28 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq