Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening booglengte met de casioCFX-9850GB plus

bedankt voor de snelle reactie! Ik zal iets preciezer zijn.
Stel je wilt de booglengte berekenen van de grafiek van f(x)=lnx tussen x=1 en x=10. Dus:
y1=1/x
y2=Ö(1+(y1)2)
Daarna bereken ik in het rekenscherm metò(y2,1,10) de booglengte. Het juiste antwoord is ongeveer 9,42.
Nu wil ik de numerieke afgeleide gebruiken! Dus:
y1=lnx
y2=d/dx(y1,x)
y3=Ö(1+(y2)2)
Als ik nu in het rekenscherm ò(y3,1,10) intik krijg ik syn ERROR! Hoe kan dit? Zie ik iets over het hoofd? Op mijn TI werkt dit wel.

linda
Docent - woensdag 16 november 2005

Antwoord

't Is eigenaardig, maar bij mij doet hij 't ook niet. De foutmelding 'syn ERROR' duidt op een onbegrepen (c.q. niet toegestane) opdracht..., maar ik ben bang dat er weinig aan te doen is... zelfs als je 'alles' in Y1 zet wil ie niet meemerken.

Als je in het rekenscherm ò(Ö(1+(d/dx(lnx))2),1,10) intikt doet ie 't zelfs niet. Hij geeft dan aan dat er een 'syn ERROR' is in de 'd' van 'd/dx('. Kennelijk is dat niet toegestaan.

Met ò(Ö(1+(1/x)2),1,10) gaat het verder prima...

Kortom: helaas... wat dat betreft kan je met de TI83/84 veel 'gekker' doen dan met die CASIO, vind ik...

WvR
donderdag 17 november 2005

©2001-2024 WisFaq