Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren, afgeleide en kettingregel

Hallo beste mensen,

1) Ik heb de volgende afgeleide; g'(x)= 3·cos(3x)
hoe vind ik de primitieve G van deze functie?
Kunt u mij dit a.u.b stapsgewijs uitleggen? of opweg helpen?

2) Hoe vind ik de primitieve van deze functie;
f'(x)= 3· ex·3

3) Hoe vind ik de afgeleide van
k(x)=1/(x+3) ?
alvast hartelijk dank voor jullie hulp!!

Josje
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 augustus 2002

Antwoord

  1. Met g'(x)=3·cos(3x) zou je denken dat de primitieve van G in ieder geval iets met sin(3x) zal moeten worden, want de afgeleide van de sinus is immers de cosinus.

    Als g(x)=sin(3x), dan kan je de afgeleide bepalen... en wat blijkt...?

  2. Hetzelfde geldt eigenlijk hier. Als de afgeleide 3·e3x is dan zal de primitieve wel iets zijn als g(x)=e3x. Bepaal de afgeleide en wat blijkt?

  3. k(x) kan je ook schrijven als k(x)=(x+3)-1. De afgeleide kan je dan bepalen: k'(x)=-1·(x+3)-2, dus....
Hopelijk ben je hier voldoende 'op weg geholpen', zo niet dan horen we het wel...

WvR
dinsdag 27 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq