Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in tweetermen

Deze oefening -5a2 + 5 moet je ontbinden in tweetermen.
Hoe doe je dat?
Ook bij 0,01a2 - 0,25b2

Iris
Iets anders - dinsdag 27 augustus 2002

Antwoord

-5a2+5=-5(a2-1)=-5(a+1)(a-1)
Nu zijn er twee mogelijkheden:
  1. -5(a+1)(a-1)=(-5a-5)(a-1)
  2. -5(a+1)(a-1)=(a+1)(-5a+5)=(a+1)(5-5a)
Het is maar hoe streng je wilt zijn...

0,01a2-0,25b2 is een voorbeeld van:

p2-q2=(p+q)(p-q)

(net als de vorige trouwens!)
p=0,1a en q=0,5b, dus:
0,01a2-0,25b2=(0,1a-0,5b)(0,1a+0,5b)

Zie Merkwaardige produkten

WvR
dinsdag 27 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq