Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bedrijfseconomische gemiddelden

zou u deze opdracht na willen kijken?

Een bedrijf brengt onder andere horlogers op de markt. Het product wordt ingekocht voor 27 euro
En verkocht voor 36 euro per stuk.
De verkoop vindt uitsluitend plaats aan detaillisten en alleen op rekening. Uit de administratie van 1987 blijken alleen voor wat beteft deze horloges de volgende gegevens:
-goederenvoorraad per 1-1-1987 40.000 euro
-debiteurensaldo per 1-1-1987 12.000 euro
-crediteurensaldo per 1-1-1987 10.000 euro

De in- en verkopen over 1987 vermelden:
1e kwartaal
-inkopen 45.000 euro
-verkopern 50.000 euro
-ontvangen van debiteuren 42.000 euro
-betaald aan crediteuren 49.000 euro

2e kwartaal
-inkopen 48.000 euro
-verkopen 46.000 euro
-ontvangen van debiteuren 57.000 euro
-betaald aan crediteuren 50.000 euro

3e kwartaal
-inkopen 36.000 euro
-verkopen 63.000 euro
-ontvangen van debiteuren 58.500 euro
-betaald aan crediteuren 37.500 euro

4e kwartaal
-inkopen 37.000 euro
-verkopen 59.000 euro
-ontvangen van debiteuren 54.500 euro
-betaald aan crediteuren 31.000 euro

Bereken :
a. de goederenvoorraad per 31-12-1987
b. de gemiddelde voorraad

mijn antwoord:
a.beginvoorraad= 40.000
inkopen 4 kwartalen = 166.000
=206.000
verkopen 4 kwartalen(218.000 - 33,33333%winst) = 145.333,34
goederenvoorraad 31-12-1987 = 60.666,66 euro

b. 40.000+60.666,66/2= 50.333,33 euro

De verkopen zijn per kwartaal gelijkmatig vereeld over alle maanden. Per 31 december 1987is nog te vorderen 18.000 euro

c. Bereken de gemiddelde kredietduur aan debiteuren
gemiddelde debiteurensaldo is:
deb. saldo per 1-1-1987 = 12.000
verkopen 1e kwartaal = 50.000
= 62.000
ontvangen 1e kwartaal = 42.000
= 20.000
verkopen 2e kwartaal = 46.000
=66.000
ontvangen 2e kwartaal = 57.000
=9.000
verkopen 3e kwartaal = 63.000
= 72.000
ontvangen 3e kwartaaal = 58.500
=13.500
verkopen 4e kwartaal = 59.000
=72.500
ontvangen 4e kwartaal = 54.500
debiteurensaldo 31-12 = 18.000

0,5x12.000+20.000+9.000+13.500+18.000x0,5/2= 28.750,-

de gemiddelde kredietduur is:
28.750/218.000x 360 dagen = 48 dagen (47,5)

alvast bedankt
groetjes juud

juud
Iets anders - zondag 13 november 2005

Antwoord

Hallo.

De winst is 36-27=9
Dit is 331/3% van de inkoopprijs en 25% van de verkoopprijs.

De verkoopprijzen zijn gegeven. De inkoopprijzen zijn dus 75% van de verkoopprijzen, totaal dus 218.00*0,75= 163.500
De eindvoorraad wordt dan 42.500

De gemiddelde voorraad is op twee manieren te berekenen.
De som van de kwartaalgemiddelden/4:
(40.000+47.500)/2= 43.750
(47.500+61.000)/2= 54.250
(61.000+49.750)/2= 55.375
(49.750+42.500)/2= 46.125

totaal: 199.500
199.500/4= 49.875 = gem voorraad

of:
(0,5*40.000+47.500+61.000+49.750+0,5*42.500)/4= 49.875

c. Het gem debiteurensaldo kan op dezelfde manier berekend worden. Dat heb je bijna goed gedaan, alleen dus wel door 4 delen ipv 2.

De gem krediettermijn wordt dan (14.375/218.000)*360= 23,7 dagen.

vriendelijke groet

pl
dinsdag 15 november 2005

©2001-2024 WisFaq