Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische stelsel oplossen

Toon aan dat:
(Cos 6a+ 6 cos 4a+ 15 cos 2a+10)/(cos 5a+ 5 cos 3a +10 cos a)= 2 cosa

Hoe moet ik aan deze oefening beginnen omdat ik niet direkt de relatie zie naar de goniometrische formules.

claes
3de graad ASO - zondag 13 november 2005

Antwoord

Hallo

Beginnen we bij de teller en stellen we 2a=b :
cos 3b + 6 cos 2b + 15 cos b + 10
Je weet dat cos 3b = cos(2b+b) = cos b.(4 cos2b-3)
en cos 2b = 2.cos2b - 1
Vervang dit en je bekomt de vorm met x = cos b :
4.(x3+3x2+3x+1) = 4.(x+1)3 = 4.(cos 2a + 1)3

De noemer kan geschreven worden als :
(cos 5a + cos a) + 5.(cos 3a + cos a) + 4.cos a
Pas tweemaal de formule van Simpson toe :
2.cos 3a.cos 2a + 10.cos 2a.cos a + 4.cos a =
2.cos 3a.cos 2a + 2.cos 2a.cos a + 8.cos 2a.cos a + 4.cos a =
2.cos 2a.(cos 3a + cos a) + 4.cos a.(2.cos 2a + 1)
Pas nogmaals de formule van Simpson toe en je bekomt na wat uitwerken :
4.cos a.(cos22a + 2.cos 2a + 1) =
4.cos a.(cos 2a + 1)2

De breuk wordt dus (cos 2a + 1)/cos a = 2.cos2a/cos a = 2.cos a


LL
zondag 13 november 2005

©2001-2025 WisFaq