Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoogte van een gelijkzijdige driehoek

Ik heb een oefening waar ik niks van begrijp:

"Bereken op hele centimeters nauwkeurig de hoogte van een gelijkzijdige driehoek waarvan een zijde 10 cm lang is."

Groetjes...

Ben
Iets anders - dinsdag 27 augustus 2002

Antwoord

Beste Ben,

4153.gif
Zo ziet jouw driehoek eruit. Het is een gelijkzijdige driehoek (en dus zijn alle zijden gelijk, duswel evengroot: 10 cm) en je moet de hoogte berekenen die ik heb aangegeven met een lijn die de driehoek precies in tweeën deelt. Het enige wat je hoeft te doen, is de stelling van Pythagoras gebruiken .

Deze gebruiken we dan op één van de twee helften van de grote driehoek. Het maakt totaal niet uit welke, ze zijn precies hetzelfde.

Wat weten we? We gaan invullen wat we weten:

a2 + b2 = c2
a2 + 52 = 102
a2 + 25 = 100

De rest blijkt wel

a2 = 100 - 25 = 75
a = √75 9 cm

8,66 wordt afgerond op hele cm's zoals in de opdracht staat, dus dat wordt dan 9 cm.

De driehoek ik 9 cm hoog,
Ik hoop dat het duidelijk is

bk
dinsdag 27 augustus 2002

Re: Hoogte van een gelijkzijdige driehoek

©2001-2024 WisFaq