Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Projectie van cirkel op schuin vlak berekenen

Als ik een cirkel projecteer op een vlak dat onder gelijke hoek als de cirkel ligt dan krijg ik....een cirkel. Nu projecteer ik de cirkel op een schuin vlak. Wat krijg ik dan? En mijn eigenlijke vraag: Als ik het middelpunt van de cirkel projecteer en ik weet de afstand en de hoek van het schuine vlak, is er dan een formule waarmee ik ieder punt van de projectie zou kunnen berekenen?

Marcel
Iets anders - donderdag 10 november 2005

Antwoord

Stel dat je een cirkel hebt in het XZ-vlak, bijvoorbeeld
x=cos(t)+2
y=0
z=sin(t)

, en je draait hem over 45° rond de z-as, ttz:

x=(cos(t)+2)*Ö2 / 2
y=-(cos(t)+2)*Ö2 / 2
z=sin(t)

Als je nu projecteerd op het YZ-vlak, dan wordt de x-coördinaat=0 en de andere blijven.

Dus krijg je:

x=0
y=-(cos(t)+2)*Ö2 / 2
z=sin(t)

En dat is een...?

km
zondag 13 november 2005

©2001-2024 WisFaq