Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnen aan 2 cirkels bepalen

Gegeven : twee cirkels met als resp. vgl x2+y2=4 en x2+y2-10x+24=0

Gevraagd :
a) bepaal middelpunt en straal van beide cirkels.
b) bepaal de gemeenschappelijke raaklijnen aan beide cirkels ( eventuele tip : bepaal eerst de positie van het snijpunt van beide raaklijnen )

De middelpunten en stralen zijn niet moeilijk. voor eerste cirkel hebben we middelpunt M(0,0) en R=2. Voor de 2de cirkel is dit M(5,0) en R=1. Als je dit dan uittekent dan vinden we dat het snijpunt van die raaklijnen ligt op (10,0)
Mijn vraag is dus nog hoe kan ik die gemeenschappelijke raaklijnen bepalen ?
Alvast bedankt!

tim
Overige TSO-BSO - woensdag 9 november 2005

Antwoord

Volgens mij is het niet anders dan de raaklijnen op Cirkels.

q41485img1.gif

Ook hier heb je te maken met 3 gelijkvormige driehoeken waarbij er van alles bekend is. Bereken de coördinaten van de snijpunten van de raaklijnen met de x- en y-as. Moet kunnen...

WvR
woensdag 9 november 2005

©2001-2024 WisFaq