Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren 2x4-2x³+x²-x=0

ontbinden in factoren: 2x4-2x3+x2-x=0
ik heb als uitwerking:
(x-1)(2x3-2x2+x-1)=0
(x-1)=0 of (x-1)(2x2-2x+1)=0
x=1 of x=1 of x2-x+0,5=0
x2-x+0,5=0 == D= -12-4*1*0,5= -1
-1-Ö-1/(2*1)== kan niet want D = -1 = negatief

Antwoord moet zijn x=0 en x=1 maar ik kom daar niet uit

Rachel
Student universiteit - woensdag 9 november 2005

Antwoord

Het gaat bij de eerste stap fout: (x-1)(2x3-2x2+x-1) zal ..x4+..x2+..x+1 opleveren als je de haakjes weer uitwerkt.

Je ziet dat alle termen van 2x4-2x3+x2-x een factor x bevatten, dus breng deze eerst buiten haakjes:
x(2x3-2x2+x-1)
vervolgens zie je dat 2x3-2x2=2x2(x-1), zodat
x(2x3-2x2+x-1)=x(2x2(x-1)+(x-1))=x(x-1)(2x2+1)

hk
woensdag 9 november 2005

©2001-2024 WisFaq