Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spiralen in het zonnebloemmotief

Op de door jullie gegeven sites hebben we al gekeken, maar ook dit helpt niet bij het beantwoorden van onze vraag. We zien het exacte patroon niet. Is er een formule voor het spiraalpatroon? En is er een vaste hoek tussen de spiralen? En beginnen ze allemaal in het midden? Alvast bedankt! Gr. Myrte & Sophie

Myrte
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 november 2005

Antwoord

Volgens mij staat het antwoord toch gewoon op onderstaande website:
Only a few years ago (1993)
two French mathematicians, Stephane Douady and Yves Couder, found a
mathematical explanation. It has to do with the way plants grow: from a
meristem (a tiny tip of the growing point of plants) where new cells
are formed. The principle nature uses is that of spiral growth and it
produces new cells at a constant rate (or rather a constant amount of
turn) for each new "point." The points may be leaves on a twig, or
branches from a trunk, or seeds on a seed head, or petals round the
edge. As the cells are then fixed (and the meristem grows upward and
turns again before producing a new "cell") they then grow only outward
and develop. So what is the "best" angle to use for this simple growing
process? It turns out to be the "simplest" irrational number of
"points" per turn and this is phi = 0.618034 which is also
1.618034 = Phi = 1/phi "points" per whole turn.
Moet kunnen... Vooral als je ook nog kijkt op:Mocht dat allemaal niet helpen dan kan je zelf ook nog wel aan 't zoeken

Zie Why is phi such an ubiquitous irrational number?

WvR
donderdag 10 november 2005

©2001-2024 WisFaq