Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modelleren populatie

Beste,

Veronderstel dat een populatie gemodelleerd wordt door:

n(t+1)=n(t)+0.2n(t)(1-n(t)/200.000)
met n(t) gemeten in individuen

Als je dan de formule moet herschrijven,die hetzelde model beschrijft,maar waarbij gemeten wordt in duizenden van individuen,zodat n(t)=1000m(t) en n(t+1)=1000m(t+1)

is he tdan juist al ik dit uitwerk dat ik

m(t+1)=1.2 m(t)-m(t)^2

uitkom,

Met vriendelijke groeten,

Jolien

Jolien
Student universiteit België - zondag 6 november 2005

Antwoord

dag Jolien,

Nee, ik kom op een ander resultaat.
Als ik in de oorspronkelijke vergelijking alle n-waarden vervang door m-waarden, dan krijg ik:
1000m(t+1) = 1000m(t) + 200m(t)(1-m(t)/200)
ofwel
1000m(t+1) = 1000m(t) + 200m(t) - m(t)2
Deze vergelijking links en rechts delen door 1000 levert
m(t+1) = 1.2m(t) - m(t)2/1000
groet,

Anneke
vrijdag 11 november 2005

©2001-2024 WisFaq