Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Haakjes wegwerken en korter schrijven

Ik heb een vraagje over een oefening, hoe je daaraan begint:
(3t-2) (3t+2) (9t+4)=

en deze ook:
26abc - 13ab2c - 52a2bc =

Iris
Iets anders - maandag 26 augustus 2002

Antwoord

Beste Iris,

Ik weet niet helemaal wat de bedoeling is van je vraag, maar ik denk dat je bij de eerste vraag de haakjes weg wilt werken en bij de tweede een eenvoudigere schrijfwijze wilt.

(3t-2)(3t+2)(9t+4)= ((3t)2-22)(9t+4)
* eerst de eerste twee termen met elkaar vermenigvuldigen; merkwaardig product)

((3t)2-22)(9t+4)=(9t2-4)(9t+4)
* de haakjes in de eerste term wegwerken

9t2-4)(9t+4)=81t2+36t2-36t-16
* nu deze twee termen met elkaar vermenigvuldigen

--------------------------------------------------------

26abc - 13ab2c-52a2bc=(26-13b-52a)abc
* de gemeenschappelijke term (abc) buiten haakjes halen

Wil je nog meer weten dan kun je altijd weer een nieuwe vraag stellen hier op WisFaq. Misschien is het wel handig je vraag iets explicieter te stellen.

gm
maandag 26 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq