Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een toepassing op het nulpunt

Veelterm V(z) is deelbaar door (z-a) = R (rest) = V(a)= 0

Nu hebben we op deze formule een toepassing.

z3+az2+bz

Hieruit moeten a en b berekenen.

Kunnen jullie me op weg zetten? Alvast bedankt!!!

Meliss
3de graad ASO - zondag 6 november 2005

Antwoord

z3+az2+bz=z(z2+az+b)
We willen nu dat z2+az+b deelbaar is door z-a
Daartoe bepaal je de rest bij deling door z-a, deze is b+2a2 (b.v met een euclidische deling).
Kennelijk moet nu b+2a2=0, dus b=-2a2

De methode die waarschijnlijk wordt bedoeld is een andere:
Vul in de veelterm voor z het getal a in en stel de uitdrukking die je dan krijgt gelijk aan 0.
Je krijgt dan a3+a3+ab=0.
Dus 2a3+ab=0, Dus b=-2a2

hk
zondag 6 november 2005

©2001-2024 WisFaq