Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Iso-afstandslijnen

Gegevens is een willekeurige vierhoek ABCD met |AB| = 6, |BC| = 4, |CD| = 7 en |AD| = 5. ÐB is recht, ÐA en ÐC zijn stomp en ÐD is scherp. (Exacte maten zijn onbekend; ik heb een schets gemaakt. De docent legde uit, dat wanneer je bij dit figuur de iso-2-lijn tekent, de bogen bij de hoekpunten samen een hele cirkel vormen. Ik vraag me af of dit toeval is of niet. Mijn vraag is dus eigenlijk: Wanneer je bij een willekeurige vierhoek (zonder inkeping) een iso-afstandslijn
moet tekenen, vormen dan de vier bogen bij de hoekpunten ALTIJD samen een
hele cirkel? Zo ja, is dat ook te bewijzen?

Bedankt alvast voor het antwoord!

Wilma
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 november 2005

Antwoord

Ik denk 't wel. Kijk maar 's naar deze tekening:

q41374img1.gif

Kun je nu 'bewijzen' dat: ÐA3+ÐB3+ÐC3+ÐD3=360°?

Vast wel...

WvR
zaterdag 5 november 2005

©2001-2024 WisFaq