Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loodrechte stand van een rechte en een vlak

Ik had problemen met deze vraag:

Bepaal een stelsel cartesiaanse vergelijkingen van de loodrechte projectie van l - (x-1)/2 = (y+1)/3 = z/5
op a-x-y+z+4=0

Mijn gedachtegang:
Ik zou met de normaalvector (1,-1,1), de richtingsvector van l(2,3,5) en een punt van l een vlak opstellen.
Dit punt van l is bijvoorbeeld het punt L(1,-1,0)
Als ik dit vlak had opgesteld, zou de oplossing het stelsel zijn van het gegeven vlak alfa en het vlak dat ik berekende.. Maar dit komt helaas niet uit.

Wat doe ik fout?

Stijn
3de graad ASO - vrijdag 4 november 2005

Antwoord

Dag Stijn

Met deze gegevens vind je voor je loodvlak : 8x+3y-5z=5
En de gevraagde rechte is inderdaad de snijlijn bepaald door dit vlak en het gegeven vlak.

Als dit helaas "niet uitkomt" (volgens de oplossing die in je boek staat, veronderstel ik), moet dit een andere oorzaak hebben : heb je bijvoorbeeld de opgave juist overgeschreven?

LL
vrijdag 4 november 2005

 Re: Loodrechte stand van een rechte en een vlak 

©2001-2024 WisFaq