Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen

Schrijf zonder wortelteken of gebroken exponent:

(9b2-6b+1)
Vereenvoudig zoveel mogelijk:

ln(12)-ln(6)

Zou iemand ons kunnen helpen met het oplossen van deze sommen. We zijn al geruime tijd aan het proberen, maar zijn er nog niet helemaal uit.

Alvast Bedankt!

Gijs e
Student hbo - maandag 26 augustus 2002

Antwoord

(9b2-6b+1)
daartoe moet je eerst de term (9b2-6b+1) ontbinden in factoren.
Dit levert (3b-1)2 (reken maar na)

Dus er staat {(3b-1)2}

Nu geldt er dat a2=|a| (en niet gewoon a)
Waarom?
Stel a is positief. wanneer je dat kwadrateert, blijft het positief, en na worteltrekken is dat nog steeds zo;
wanneer je een negatief getal kwadrateert wordt het positief. Wanneer je er dan weer de wortel van neemt, BLIJFT dat positief.
Dus welk getal je voor a ook neemt, het zal na bewerking a2 ALTIJD positief worden, en dus is het hetzelfde als de absolute waarde van a.

Þ {(3b-1)2} = |3b-1|

==================================

ln(12)-ln(6)

belangrijke(!) basisregel bij logaritmen:

log a + log b = log a.b
log a - log b = log a/b
dit geldt ook voor de elog oftewel de ln

dus ln12 - ln6 = ln12.6 = ln2

groeten,

martijn

mg
maandag 26 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq