Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 41266 

Re: Formule opstellen

Zo ver (?) ben ik nog niet met Wiskunde B1.

Ik zal even de volledige opdracht geven, misschien dat je dan wel een makkelijkere manier ziet?

Op de grafiek van f(x) = 0,5x(x-4)2 liggen de punten A(1;4,5) en B(3;1,5). De verticale lijn x=p snijdt de grafiek van f in het punt C en het lijnstuk AB in het punt D.

Bereken in twee decimalen nauwkeurig de maximale lengte van het lijnstuk CD.

Volgens mij heb ik dan toch de formule van G nodig?

Bert V
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 november 2005

Antwoord

Je wilt dus een formule hebben van de lijn door de punten A(1;4,5) en B(3;1,5).
q41267img1.gif
Als je over de lijn van A naar B wandelt ga je 2 naar rechts en 3 naar beneden (immers 3-1=2 en 1,5-4,5=-3)
2 naar rechts en 3 naar beneden heeft dezelfde richtings coefficient als 1 naar rechts en 1,5 naar beneden. De richtingscoefficient van de lijn AB is dus -1,5 (je kunt dit ook berekenen als (1,5-4,5)/(3-1).
De lijn AB heeft dus een formule van de vorm y=-1,5x+b.
Vul je nu een van de twee punten A of B in dan kun je b berekenen:
B.v. ik vul A(1,4.5) in dan krijg je
4.5=-1,5*1+b, dus 4.5=-1.5+b, dus b=4.5+1.5=6.
De formule van de lijn AB is dus y=-1,5x+6.

Zie ook:
Formule opstellen lineair verband

hk
dinsdag 1 november 2005

©2001-2024 WisFaq