Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Polynoom als produkt van irreducibele complexe polynomen

Ik heb de volgende polynoom:

p(x)=1/6x4 - 1/6x3 + 7/6x2 - 3/2x -3

Mbv staartdelen en abc-formule vindt ik de volgende nulpunten:

2
-1
-1/2+3/2Ö4/3
-1/2-3/2Ö4/3

Deze zijn echter alle vier reeel? Klopt dit, en hoe wordt dan van me verwacht dit als irreducibele complexe polynomen te schrijven?

Mirell
Student universiteit - dinsdag 1 november 2005

Antwoord

Beste Mirella,

Ik denk dat er iets mis is met je staartdeling of ontbinding. De nulpunten x = 2 en x = -1 kloppen maar de andere twee zijn complex toegevoegde nulpunten.

Breng een factor 1/6 voorop en factoriseer (x+1) en (x-2), volgens mij krijg je dan: (x+1)(x-2)(x2+9)/6. De twee andere oplossingen zijn dan ±3i.

mvg,
Tom

td
dinsdag 1 november 2005

©2001-2024 WisFaq