Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cyclische groep is abels?

Hoe bewijs ik dat een cyclische groep altijd abels is?

Ik heb al dat moet gelden:
x*y = y*x

Gezien de groep cyclisch is heeft deze een generator a en geldt voor elke b uit de groep b=a^n

Schrijf x=a^n en y=a^n (n,m element van )

Nu denk ik gevallen te moeten onderscheiden als:
1) n0 en m0
2) n0 en m0
3) n0 en mo
4) n0 en m0

Klinkt logisch maar het echte bewijs lukt me niet!

Mirell
Student universiteit - maandag 31 oktober 2005

Antwoord

Stel G is een cyclische groep en X, Y ÎG
Dan X=an en Y=am (n,m Î)
Nu geldt X·Y=an·am=an+m=am+n=am·an=Y·X. Dus Abels
En klaar, ik zie niet in waarom je dan moet gaan splitsen. Volgens mij geldt de bewijsregel gewoon voor alle n,mÎ. Dus zou zo moeten kloppen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 31 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq