Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide arctan bewijzen

Voor het bepalen van de afgeleide van y(x)=arctan(x) naar x maak je gebruik van het feit dat tan(y(x))=x en dan ga je impliciet differentieren. Op een gegeven moment kom ik echter op de vergelijking dy/dx=(cos(y(x)))2=(cos(arctan(x)))2. Hoe moet je deze vergelijking oplossen? Bij het bepalen van de afgeleide van de arcsin en arccos kon je namelijk gebruik maken van het feit dat sin2+cos2=1 en dan viel de cos(arccos) of sin(arcsin) weg maar dat gaat hier niet. En volgens mij geldt niet dat arctan=arcsin/arccos (of wel soms) en dus heb ik geen idee hoe ik de vergelijking moet oplossen.

Kunnen jullie mij helpen?

kees
Student universiteit - zondag 30 oktober 2005

Antwoord

Naast d/dx(tan(x))=1/cos2(x) geldt ook d/dx(tan(x))=tan2(x)+1.
Dat deze twee afgeleiden equivalent zijn kun je als volgt inzien:
tan2(x)+1=sin2(x)/cos2(x)+1=sin2(x)/cos2(x)+cos2(x)/cos2(x)=(sin2(x)+cos2(x))/cos2(x)=1/cos2(x).
Volgens mij moet het dan wel lukken.

hk
zondag 30 oktober 2005

 Re: Afgeleide arctan bewijzen 

©2001-2024 WisFaq