Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regel van Simpson ; praktische uitwerking

Geg. : I = 0ò1 ex dx (= e-1)

Ik loop vast bij het uitschrijven van beanderingen mbv de regel van Simpson:

I*2 = 1/6(f(0)+4f(1/2)+f(1))

I*4 = 1/12(f(0)+4f(?)+2f(?)+f(?)) 1,718318

Ik kan van alle soorten benaderingen m.b.v. de bijbehorende formules niet bepalen of ik moet starten met f(a) en ook met f(b) eindigen of dat ik net een stap daarvoor moet eindigen.

Dit zelfde geldt voor de trapezium / rechthoeksregel.

In de formules staat dan wel bijv. f(x0) f(x1) f(xn) bijvoorbeeld, maar welke functiewaarden horen daar nu bij?

Maikel
Student hbo - donderdag 27 oktober 2005

Antwoord

Bij I*2 benader je de oppervlakte onder de grafiek van f op het interval [0;1] met 1/6(f(0)+4f(1/2)+f(1))*(1-0). (Die 1-0 is de breedte van het deelinterval.)
Wanneer je het interval [0,1] in twee gelijke delen opsplitst [0,1/2] en [1/2,1] kun je de regel van Simpson op beide deelintervallen toepassen.
Je krijgt dan:
[0,1/2]: 1/6(f(0)+4*f(1/4)+f(1/2)*(1/2-0)=1/12(f(0)+4*f(1/4)+f(1/2)
[1/2,1]:1/6(f(1/2)+4*f(3/4)+f(1)*(1-1/2)=1/12(f(1/2)+4*f(3/4)+f(1)

Neem je deze twee samen dan krijg je:
1/12(f(0)+4f(1/4)+f(1/2)+f(1/2)+4f(3/4)+f(1))=
1/12(f(0)+4f(1/4)+2f(1/2)+4f(3/4)+f(1))

Zou je [0;1] in vier deelintervallen verdelen en op elk deel de regel van Simpson toepassen dan krijg je dus
[0;1/4]: 1/24(f(0)+4f(1/8)+f(1/4))
[1/4;1/2]: 1/24(f(1/4)+4f(3/8)+f(1/2))
[1/2;3/4]: 1/24(f(1/2)+4f(5/8)+f(3/4))
[3/4;1]: 1/24(f(3/4)+4f(7/8)+f(1))

Tezamen:
1/24(f(0)+4f(1/8)+2f(1/4)+4f(3/8)+2f(1/2)+4f(5/8)+2f(3/4)+4f(7/8)+f(1)).

Op een soortgelijke manier kun je uitzoeken hoe het bij de andere benaderingsalgoritmes werkt.

hk
donderdag 27 oktober 2005

©2001-2025 WisFaq