Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagje over ontbinden van drietermen

Ik weet niet hoe je zoiets zou moeten oplossen:

-9x2-24xy3-16y6 =

en

k2+r2+2kr =

Is
Iets anders - zondag 25 augustus 2002

Antwoord

In het kader van LIFO begin ik maar eens met de laatste. Deze laatste opgave behoort tot de standaardvoorbeelden. Dit is immers gewoon één van de Merkwaardige produkten.
Dus: k2+2kr+r2=(k+r)2

Het tweede voorbeeld is een stukje lastiger...., hoewel het 'eigenlijk' hetzelfde idemdito van hetzelfde laken een pak is!
Het eerste dat opvalt is al die mintekens...! Dat is niet handig, dus ik maak er eerst maar eens dit van:

-9x2-24xy3-16y6=-{9x2+24xy3+16y6}

Bij het 'dubbele' produkt zie ik staan 'x' en 'y3'. Dit in combinatie met '9' en '16' leidt tot de veronderstelling dat het misschien wel iets zou kunnen zijn met 3x en 4y3.

Even controleren: 2·3x·4y3=24xy3, dus het klopt ook nog...

-{9x2+24xy3+16y6}=-{(3x+4y3)2}=-(3x+4y3)2

En daarmee is dit vraagstuk ook weer opgelost... hopelijk begrijp je de gedachtegang. Zo niet, dan horen we het wel weer...

WvR
zondag 25 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq