Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gewicht per cm²

Hallo,
Ik heb met een vriend een discussie over puntdruk per cm².
Hij beweert dat een vrouw met naaldhakken wel enkele tonnen puntdruk kan hebben.
Nu weet ik niet precies over wat voor vrouwen het gaat, maar volgens mij kan iemand nooit zwaarder zijn dan zijn eigen gewicht.
Hij heeft gelijk dat het gewicht per mm² groter moet zijn, om dezelfde reden zijn er sneeuwschoenen, maar enkele tonnen...
Hoe reken je het de puntdruk van bijv. naaldhakken uit als de naaldhakken per hak 0,5 cm² zijn?
Alvast bedankt

robin
Student hbo - donderdag 27 oktober 2005

Antwoord

Dag Robin

De druk op beide hakken is inderdaad 7000000 Pascal = Newton/m2
Als ze maar op één hak steunt is de druk zelfs het dubbele (halve oppervlakte).

Stel dat de massa van de vrouw gelijk is aan 70 kg.
Haar gewicht is dan ongeveer 700 Newton.
De druk is 700 Newton per cm2 of 700x10000 Newton per m2 = 7000000 Pascal.
(Dit is dus 700 ton per m2)
Je komt dus aan deze grote getallen omdat je in het SI-stelsel de kracht berekent die wordt uitgeoefend op een oppervlakte van 1 m2.

Als je vriend het heeft over puntdruk bedoelt hij waarschijnlijk het volgende:
stel dat een klein steentje met een oppervlakte van 1 mm2 onderaan de hak blijft kleven, wordt de druk op dat steentje 700 N/mm2 = 70000 N/cm2 = 7000 (gewichts)kg/cm2 = 7 ton/cm2.

LL
zaterdag 29 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq