Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Defecte lampen testen

Ik kan absoluut niet uit een vraag in mijn wiskundeboek komen, deze luidt als volgt:

In een doos liggen vijf lampen, waarvan er twee defect zijn. De lampen worden stuk voor stuk getest totdat de beide defecte lampen zijn opgespoord. Het aantal tests dat nodig is om beide defecte lampen op te sporen is een stochast X
Geef de kansverdeling van X

Robber
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 24 oktober 2005

Antwoord

Je moet een tabel maken met de verschillende waarden van X (2, 3, 4 of 5) en dan de kans uitrekenen dat dat gebeurt.


Moet kunnen....

Voorbeeld
Met D:defect en N:niet defect is er voor X=2 slechts één mogelijke volgorde: DD
P(DD)=2/5·1/4

Voorbeeld
Voor X=3 zijn er de volgende mogelijkheden: NDD en DND
P(NDD)=3/5·2/4·1/3

En zo werk je het hele lijstje af.... Succes!

WvR
maandag 24 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq