Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfuncties

Los de ongelijkheden op naar de onbekende in de verzameling van de rationale getallen:

1. 4x2 - 4x + 30

2. (t -1) (t + 1) > 1

Jan
Iets anders - zaterdag 24 augustus 2002

Antwoord

Dit kun je in beide gevallen "grafisch oplossen".
bij probleem 1 teken je de grafieken van
y=4x2-4x+3 en y=0
bepaal hun snijpunten (dus 4x2-4x+3=0)
en bepaal vervolgens aan de hand van de grafiek op welke domeinen geldt dat 4x2-4x+30

Is 4x2-4x+3 een berg- of dalparabool?

Je zult echter merken dat 4x2-4x+3=0 geen oplossingen heeft. Wat betekent dit dus voor de ligging van de grafiek?

Bij probleem 2 dezelfde aanpak:
teken de grafieken van y=2t2-2 en y=1 en bepaal (bereken) hun snijpunten.
Bepaal aan de hand van de grafieken het gevraagde domein.

groeten.
martijn

mg
zaterdag 24 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq