Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verloop logaritmische functie

Hallo!

Vandaag moet ik het verloop van een logaritmische functie zoeken. Ik heb ongeveer alles gevonden, zo ook de nulpunten van de eerste en tweede afgeleide.
De functie f(x) = x2 ( (ln x) -2 )
f'(x) = x ( 2ln x - 3 ) = nulpunt e^3/2
f"(x) = 2 ln x - 1 = nulpunt e^1/2

Nu moet ik de beeldwaarden van f(x) zoeken voor deze twee nulpunten.. Ik heb al geprobeerd van ze in te vullen, maar kom niks uit. Een rekenfout? Kunnen jullie me helpen?

Bedankt!

Elke S
3de graad ASO - zondag 23 oktober 2005

Antwoord

Beste Elke,

Vergeet bij f'(x) niet x = 0 als nulpunt!

Voor de beeldwaarden, dat is inderdaad 'gewoon invullen'...

f'(x):
x = 0 Þ y = 0
x = e^(3/2) Þ y = e^(3/2)(ln(e^(3/2))-2) = e^(3/2)(3/2-2) = -e^(3/2)/2

Ik herinner je eraan dat ln(e^a) = a. Lukt f"(x) dan wel?

mvg,
Tom

td
zondag 23 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq