Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 41025 

Re: Re: Warhammer

Ah... volgens mij weet ik nu waar ik onduidelijk ben geweest.
Wat ik bedoelde is dit: je gooit 6 dobbelstenen.
Alle dobbelstenen waarmee je een 4, een 5 of een 6 hebt geworpen leg je apart (dat kunnen ze alle zes zijn, maar ook geen één).
Daarna probeer je met de (al dan niet) overgebleven dobbelstenen een 6 te gooien.

R.H.M.
Iets anders - zondag 23 oktober 2005

Antwoord

Dat verandert de zaak...

Noemen we X het aantal dobbelstenen met 4, 5 of 6 bij de eerste worp. Vervolgens bereken je P(X=0), P(X=1),... enz... deze kansen vermenigvuldig je dan met de kans om met 6, 5, 4,... dobbelstenen minstens één zes te gooien. In formulevorm krijg je dan:

q41027img1.gif

Of je zet alles in een Excelblad natuurlijk. Je krijg dan zoiets als:

q41027img2.gif

De gebruikt formules:
In de kolom P(X=k): =COMBINATIES(6;B4)*0,5^6
In de kolom P(een zes): =1-(5/6)^(6-B4)
In de kolom P(z): =C4*D4
En dan de kolom optellen.

Maar bedenk dat dit dus de kans is om in de tweede worp minstens 1 zes te gooien... en dat is ook weer iets anders dan de kans om in het totaalresultaat minstens 1 zes te gooien... dat kan je natuurlijk ook uit rekenen... maar dat is dan weer iets heel anders.

WvR
zondag 23 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq