Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Warhammer

Wat is de kans om met 6 dobbelstenen een 4+ te gooien (een 4,5 òf 6, lager wordt weggehaald), en dan met de overgebleven dobbelstenen een 6 te gooien?

Reactie

Ik dacht dat het ik het wel duidelijk tussen haakjes had uitgelegd. Maar als het niet duidelijk genoeg is: een 4+ betekent dat je een 4 of hoger mag
gooien (een 4, een 5 of een 6 is goed), dus géén 1, géén 2 en géén 3. Met 1 dobbelsteen zal de kans 50% zijn (evenveel ongeoorloofde worpen als geoorloofde).

R.H.M.
Iets anders - vrijdag 21 oktober 2005

Antwoord

De kans dat je minimaal één 4, 5 of 6 gooit is 1-P(alleen 1, 2 of 3).

P(ministens één 4, 5 of 6)=1-P(alleen 1, 2 of 3)=1-(1/2)6

In dat geval houd je 5 dobbelstenen over waarmee je kan proberen een 6 te gooien.

P(minstens één 6)=1-P(geen zes)=1-(5/6)5

Als je deze kansen vermenigvuldigt heb je de kans op het gevraagde... denk ik misschien.. want erg duidelijk vind ik het allemaal niet. Het zou ook nog kunnen zijn dat je alleen de 1-en, 2-en en 3-en opnieuw gooit. In dat geval krijg je natuurlijk een heel ander verhaal... maar dat moet je dan maar even laten weten.

WvR
zaterdag 22 oktober 2005

 Re: Warhammer 

©2001-2024 WisFaq