Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule differentieren met de productregel

Voor het optimaliseren van de winstfunctie moet ik de volgende formule differentieren. Ik kom hier echter niet uit. Kunt u mij helpen?

Winst = (p1-c)N(t+p2-p1)/2t

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

REACTIE

De formule is een winstfunctie van een bedrijf in een oligopolie-markt. De
situatie bij deze formule is bijvoorbeeld een strand van een kilometer lang,
waarbij bijvoorbeeld twee ijstenten zijn gevestigd. p1 is de prijs van
ijstent 1, p2 is de prijs van ijstent 2, c zijn de kosten per product, N is
het totaal aantal consumenten mogelijk voor de 2 ijstenten, en t is de
afstand tot de ijstent.

vb:

|--------B1-----(1/2)------B2-------|
<--t--> <-t-> <-t-> <--t->

Winst bedrijf 1 = (p1-c).q (p1=prijs van bedrijf 1, c=cost, q= quantity)

In deze is:

p1 = prijs van bedrijf 1 gegeven de prijs van bedrijf 2
c = een vast bedrag per product
q = is een formule van de prijs,
N(t+p2-p1)/2t

De afgeleide is:

p1 = (p2+t+c)/2

Ik weet echter niet hoe je hier aan komt.

Arjan

Arjan
Student universiteit - donderdag 20 oktober 2005

Antwoord

Beste Arjan,

Ik noem p1 gewoon p en p2 vervang ik door q, om verwarring te voorkomen.

w = (p-c)N(t+q-p)/(2t)

Je moet nu beide leden afleiden naar p. Het linkerlid wordt 0 en het rechterlid een uitdrukking met zowel p als q nog in. Oplossen naar p levert dan de door jouw gegeven formule.

Lees dit artikel over de productregel na of werk eerst de haakjes uit zodat je deze niet meer nodig hebt.

mvg,
Tom

Zie Hoe los ik dit op?

td
woensdag 26 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq